Biologisch bouwen & verbouwen

gezond, energiezuinig en milieuvriendelijk

schets2 copy

Impressie van een kaswoning

“We shape our buildings, afterwards they shape us.”Churchill

Nononsense Architecture zorgt ervoor dat het gebouw bijdraagt aan het welzijn en welbevinden van de gebruikers en draagt zorg voor behoud van het milieu. Daarom bouwt Nononsense Architecture biologisch.
Dat doen we door de volgende punten aan te houden.
Materiaal
Ten behoeve van de mens wordt materiaal gebruikt dat goed is voor het leefklimaat en de gemoedstoestand. Voor de gebouwomhulling worden materialen en constructies toegepast die ademen, zodat binnen de luchtvochtigheid goed is en in de constructie geen schimmels kunnen ontstaan. Begroeiing kan extern ingezet worden voor zijn isolerende werking, op het dak of aan de buitenwand, en intern voor zijn zuiverende en verkoelende werking.
Ten behoeve van het milieu wordt het materiaal uit hernieuwbare bronnen gebruikt, zoals hout uit productiebossen, stro, karton, vlas, bamboe, leem, etc.. De keuze van het materiaal wordt ook bepaald door het energiegebruik bij productie en transport. Hergebruik van materiaal is ook mogelijk, b.v. staal, aluminium etc.. Afval bestaat niet. Volgens het Cradle to Cradle principe worden materialen zo toegepast dat ze zonder te downcyclen (waarde- en energieverliezen) zijn her te gebruiken. Zoveel mogelijk gebruikmaken van prefab verkleint materiaalverlies en verkort de bouwtijd.

Lent_3D_V2-7 copy

Energie
Ten behoeve van het comfort van de mens wordt gestreefd naar een juiste balans van verse lucht, licht en energieverbruik. Waar een passief huis energie bespaart door het huis potdicht af te sluiten om geen energie te verliezen maakt een gezond, actief, ademend, huis gebruik van de energie, de warmte en het licht van de zon en zorgt natuurlijke ventilatie voor gezonde frisse lucht. Zie ook: kaswoning
Ten behoeve van het milieu wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en biomassa. Het gebouw wordt zo ontworpen dat zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt kan worden van de natuurlijke processen. In het ontwerp wordt daarom ook gekeken naar de oriëntatie van de locatie. De technologie wordt zoveel mogelijk beperkt en wordt ingezet ter ondersteuning van de natuurlijke processen. Energiezuinigheid wordt bereikt door bouwkundige oplossingen, denk aan de schaduwwerking van een luifel, maar ook door plantaardige oplossingen, schaduwwerking van een bomenrij en de verkoelende werking van planten. Een begroeid dak ziet er niet alleen leuk uit, het heeft ook een isolerende werking en zuivert de lucht van fijnstof.
Aanpassing van kantoorgebouw de Schilde voor prijsvraag stadslandbouwdenhaag

Aanpassing van kantoorgebouw de Schilde voor prijsvraag stadslandbouwdenhaag

Vorm en kleur
Biologisch bouwen is logisch bouwen. Het is het materialiseren van een vorm die passend is bij de omgeving, de mens, de functie en de bouwtechniek. De vorm en materiaalkeuze is het logische gevolg van de combinatie van deze elementen. Dat betekent dat elk project er anders uitziet, omdat elke opgave anders is. Het hoeft er daarom ook niet altijd “biologisch” uit te zien.
Elke kleur heeft zijn specifieke uitwerking op de gemoedstoestand. Daar wordt in het gebouw rekening mee gehouden, bijvoorbeeld geen rood of oranje in een slaapkamer maar blauw of groen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.