De weg naar Utopie

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Advocatenkantoor Utopie te Den Haag

Zojuist is de portfolio aangevuld met het project voor Utopie Advocaten, de verbouwing van een oud klaslokaal in de Grote Pyr. Al een jaar geleden afgerond, nu eindelijk op de site. Projecten.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Omgevingsvergunning Oosterwold binnen

Voor kavel i188 van het project Oosterwold in Almere is de bouwvergunning binnen voor de kaswoning. De kas zal gemaakt worden van tweedehands kasmateriaal en de woning van houtskeletbouw prefab elementen, TEK panelen van Kingspan.

De woning voor Deef en Natasha en hun twee kinderen is compact en zal tegelijkertijd heel ruim voelen door de grote kas.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Parterrewoning volledig gerenoveerd

Van een reeks onoverzichtelijke ruimtes met inpandige kamers is een open en ruime vierkamerwoning van 132 m² gemaakt. Omdat er weinig over was van de oorspronkelijke opzet van rond 1910, met een wintergevel en een zomergevel, is de hele plattegrond op de schop gegaan. De open zomergevel is nu de gevel die aan de 100 m² grote tuin op het zuidwesten grenst.
Om het verwijderen van de wintergevel op te vangen is er over de volledige breedte van 12 meter een stalen constructie aangebracht. Met een vloerverwarming, isolatie, voldoende bergruimte en alle moderne voorzieningen is het weer een eigentijdse woning in een karakteristiek oud pand die de toekomst weer aan kan.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Boekenkasten op maat

De eerste kast is onderdeel van een grotere verbouwing. Als een slang vouwt de boekenplank zich langs de wand. Zo past hij bij de keuken, midden in de woonkamer, uitgevoerd in hetzelfde berken multiplex, dat op gelijke wijze om de kastjes is gevouwen. Sonoy34_boekenkast
De tweede kast is tegelijkertijd met een aanpassing van de voorgevel gedaan. De voorzetramen waren zo dicht op de naar binnen draaiende buitenramen geplaatst dat ze niet meer voldoende open konden. Daarom heb ik naar binnen gekeerde erkers gemaakt waaromheen de boekenkast is uitgevoerd, naar boven toe versmallend en de ruimte tussen de planken verkleinend, alsof de ramen dakkapellen zijn in een schuin dakvlak van boeken.

Amersfoort_boekenkast

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Verbouwing Beeklaan 386 in uitvoering

De grondige verbouwing van een parterrewoning aan de Beeklaan in Den Haag is in uitvoering. De oude onoverzichtelijke reeks van ruimtes met inpandige kamers is in mijn ontwerp veranderd in een ruime open woning.4Web copy

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Containerwoning voor vrije kavel Isabellaland

Voor twee samengevoegde vrije kavels heb ik een riante containerwoning ontworpen, die zeer energiezuinig is. Ondanks de goedkope bouwmethode bleek uit het haalbaarheidsonderzoek dat het helaas niet binnen het gestelde budget paste, omdat er veel energieopwekkende techniek in moest. Wat in het gebruik wel een zeer goedkope woning oplevert.

4Web copy

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Kaswoning 01

Het ontwerp is gebaseerd op in de kassenbouw gangbare standaardmaten en stramienen, zodat de kas opgebouwd kan worden uit materiaal van gebruikte kassen.

De woning heeft geen gasaansluiting nodig. De lage temperatuurverwarming van de vloerverwarming wordt verzorgd door een lucht-water warmtewisselaar die gevoed wordt door elektriciteit opgewekt door, in glasplaten van het dak opgenomen, zonnecellen. Zo wordt de in de kas opgewarmde lucht goed benut.

Dit ontwerp heb ik gemaakt voor een haalbaarheidsonderzoek in opdracht van een particulier, die een kavel in Lent in het kader van Plant je Vlag op het oog had.

Lent_3D_V2-1_OPEN1 copyLent_3D_V2-1_OPEN4 copyLent_3D_V2-5 copy

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

2014: het jaar voor een grijswatersysteem

Met de verdubbeling van de accijns op drinkwater vanaf 2014 is het zeer raadzaam een grijswater- of regenwatersysteem bij je huis aan te laten brengen. Daarmee bespaar je algauw 50% op je drinkwatergebruik. Bijkomend voordeel is dat dit water zeer weinig kalk bevat, wat ideaal is voor de was, vaat, ramen en planten.

Er zijn verschillende systemen toe te passen:

Met een regenzuil vang je direct het regenwater op en kun je dat ongezuiverd gebruiken voor bijv. het besproeien van de planten. Deze hebben een inhoud van 400 liter.

Een watertank in de tuin vangt het regenwater op en zuivert het. Deze is vooral handig als er geen ruimte in de kelder of kruipruimte is. Dit gezuiverde water vervangt het drinkwater. Als er niet voldoende regenwater is zal de tank met drinkwater gevuld worden.

Een watermanager met een waterzak vangt het regenwater op en zuivert het. Als de waterzak leeg is zal er overgegaan worden op het drinkwater zonder dat er drinkwater in de waterzak stroomt. Het drinkwaterverbruik is daarom zo laag mogelijk.

regenwater

Ook valt te denken aan een grijswatersysteem, waarmee doorgespoeld leidingwater hergebruikt wordt. Voordeel hiervan is dat er geen tank nodig is, omdat vraag en aanbod in evenwicht is. Wel is een helofytenfilter vereist, die per inwoner een oppervlak van 2,5 tot 4 vierkante meter in beslag neemt. Als je een grote tuin hebt kun je dit ook combineren met een zwemvijver.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Goed nieuws voor je woning.

De verlaging van het btw-tarief naar 6% voor renovatie- en herstelwerk aan woningen wordt uitgebreid naar heel 2014.

Niet alleen voor het werk zelf, maar ook voor het ontwerpen en tekenen geldt deze verlaging,       “- Het verlaagde tarief wordt toegepast op het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en dergelijke ondernemers mits zij tevens de renovatie van de woning begeleiden.
– Het verlaagde tarief wordt toegepast op de arbeidskosten van de in opdracht van de opdrachtgever op maat gemaakte goederen die een onderdeel gaan vormen van de woning. Dit geldt zowel voor de op locatie vervaardigde goederen als de in de eigen bedrijf vervaardigde goederen. Hierbij valt te denken aan inbouwkasten, deuren, kozijnen en dakkapellen.”

Lees meer hierover op deze link: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/besluiten/2013/02/28/blkb2013-305-omzetbelasting-verlaagd-btw-tarief-op-arbeidskosten-bij-renovatie-en-herstel-van-woningen.htmlbouwval 

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen