2014: het jaar voor een grijswatersysteem

Met de verdubbeling van de accijns op drinkwater vanaf 2014 is het zeer raadzaam een grijswater- of regenwatersysteem bij je huis aan te laten brengen. Daarmee bespaar je algauw 50% op je drinkwatergebruik. Bijkomend voordeel is dat dit water zeer weinig kalk bevat, wat ideaal is voor de was, vaat, ramen en planten.

Er zijn verschillende systemen toe te passen:

Met een regenzuil vang je direct het regenwater op en kun je dat ongezuiverd gebruiken voor bijv. het besproeien van de planten. Deze hebben een inhoud van 400 liter.

Een watertank in de tuin vangt het regenwater op en zuivert het. Deze is vooral handig als er geen ruimte in de kelder of kruipruimte is. Dit gezuiverde water vervangt het drinkwater. Als er niet voldoende regenwater is zal de tank met drinkwater gevuld worden.

Een watermanager met een waterzak vangt het regenwater op en zuivert het. Als de waterzak leeg is zal er overgegaan worden op het drinkwater zonder dat er drinkwater in de waterzak stroomt. Het drinkwaterverbruik is daarom zo laag mogelijk.

regenwater

Ook valt te denken aan een grijswatersysteem, waarmee doorgespoeld leidingwater hergebruikt wordt. Voordeel hiervan is dat er geen tank nodig is, omdat vraag en aanbod in evenwicht is. Wel is een helofytenfilter vereist, die per inwoner een oppervlak van 2,5 tot 4 vierkante meter in beslag neemt. Als je een grote tuin hebt kun je dit ook combineren met een zwemvijver.

Over Nono van der Veen

de verbouwarchitect
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.