Met de verdubbeling van de accijns op drinkwater vanaf 2014 is het zeer raadzaam een grijswater- of regenwatersysteem bij je huis aan te laten brengen. Daarmee bespaar je algauw 50% op je drinkwatergebruik. Bijkomend voordeel is dat dit water zeer weinig kalk bevat, wat ideaal is voor de was, vaat, ramen en planten.
Er zijn verschillende systemen toe te passen:
Met een regenzuil vang je direct het regenwater op en kun je dat ongezuiverd gebruiken voor bijv. het besproeien van de planten. Deze hebben een inhoud van 400 liter.
Een watertank in de tuin vangt het regenwater op en zuivert het. Deze is vooral handig als er geen ruimte in de kelder of kruipruimte is. Dit gezuiverde water vervangt het drinkwater. Als er niet voldoende regenwater is zal de tank met drinkwater gevuld worden.
Een watermanager met een waterzak vangt het regenwater op en zuivert het. Als de waterzak leeg is zal er overgegaan worden op het drinkwater zonder dat er drinkwater in de waterzak stroomt. Het drinkwaterverbruik is daarom zo laag mogelijk.
Ook valt te denken aan een grijswatersysteem, waarmee doorgespoeld leidingwater hergebruikt wordt. Voordeel hiervan is dat er geen tank nodig is, omdat vraag en aanbod in evenwicht is. Wel is een helofytenfilter vereist, die per inwoner een oppervlak van 2,5 tot 4 vierkante meter in beslag neemt. Als je een grote tuin hebt kun je dit ook combineren met een zwemvijver.