Biologisch renoveren & onderhouden

Bestaande bouw, die niet meer voldoet aan de eisen, kunnen we aanpassen aan de wensen van de gebruiker en saneren. Ongezonde materialen worden zoveel mogelijk vervangen door gezonde. De energiehuishouding kunnen we optimaliseren, bijvoorbeeld met na-isolatie of het plaatsen van zonnecellen of zonneboiler. Ventilatie en vochthuishouding worden op een goed niveau gebracht. Een aangenaam binnenklimaat heeft een juiste luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid voelt kil aan waardoor er meer gestookt wordt. Een goede ventilatie en vochthuishouding, door ademende en vochtregulerende  materialen, heeft als gevolg een lager energiegebruik voor stoken.
Energiezuinigheid wordt bereikt door bouwkundige oplossingen, denk bijvoorbeeld aan de schaduwwerking van een luifel, maar ook door plantaardige oplossingen, zoals de schaduwwerking van een bomenrij en de verkoelende werking van planten. Het plaatsen van planten helpt bij het verbeteren van het binnenklimaat. Dit is goed te combineren met een serre of kas aan het huis. De serre of kas werkt als buffer tussen het buiten- en binnenklimaat en als vanger van de zonnewarmte in de koude winter. Met de juiste techniek kan deze warmte ook geoogst en opgeslagen worden, zodat deze in de winter voor de lagetemperatuurverwarming (vloer- en/of wandverwarming) gebruikt kan worden. Zie ook: kaswoning
Onderhoud wordt gedaan met natuurvriendelijke middelen. Schilderwerk wordt uitgevoerd met niet-synthetische middelen, bijvoorbeeld natuurverf op basis van citrusolie. Schoonmaakwerk wordt gedaan met niet-synthetische middelen, zonder ammoniak of chloor.
email: nono@nononsense-architecture.com
telefoon: 06-46376834

2 reacties op Biologisch renoveren & onderhouden

  1. Simon zegt:

    Is het ook bij renovatie mogelijk om te werken met kas en zonneschoorsteen? Waarop moet gelet worden in dat geval?

    • Ook bij bestaande bouw is het mogelijk een kas toe te passen. Afhankelijk van de vorm van de bouw en het type, b.v. vrijstaand of geschakeld kan de kas over het pand heen of als een serre tegen het pand aan, waarbij gelet moet worden op de oriëntatie. Waar ook op gelet moet worden is of het volgens de welstand van de gemeente voldoet aan de schoonheidseisen. In een beschermd stadsgezicht of bij een monument zal het niet mogelijk zijn. Een zonschoorsteen is goed in bestaande bouw toe te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.